Saako sen jo sanoa? Syksy.
Syksyllä on monen elämässä ”uusi alku” tavoitteiden saavuttamisessa. On tavoite sitten oppia uusi kieli, laihtua, liikkua enemmän, uusi harrastus… Kansalaisopistot täyttyvät innokkaista oppilaista ja jumppasalit ovat täynnä tarmokkaita treenaajia. Miksi tämä vaihe kestää vain pari viikkoa?
Olet koko kesän ja ehkä jo keväällä suunnitellut syksyn uusia juttuja. Olet odottanut innolla. Jos olet jo niin pitkällä, että sait itsesi paikan päälle, miksi yli puolet lopettavat hyvin lyhyen ajan sisällä?
Olen tehnyt liikunnan alalla töitä nyt yli 20 vuotta ja sama ilmiö toista vuodesta toiseen.
Itse olen päätellyt seuraavia asioita; jos olet siirtänyt aloittamista päätöksestäsi yli 24h, et todennäköisesti jatka.
Mitä pidempään olet aloittamista siirtänyt, sen helpompi on palata vanhaan.
Olet myös ehtinyt jo luomaan itsellesi mielikuvia uudesta paremmasta minästä, joka ei sitten toteudukaan riittävän nopeasti odotukseen verrattuna.
Nyky-yhteiskunta on jo todella paljon paineita luova. Jos koko päivän kuljet paineen alla, ei vapaa-ajalla vain yksinkertaisesti enää jaksa, vaikka paineet loisikin ihan itse.
Jos kyse on liikunnasta, on yleinen virhe aloittaa liian kovalla tahdilla; liian isot painot, liian paljon tai pitkään kerralla ja liian usein. Keho ei kestä, ja väsyy niin paljon ettei enää jaksa. Paraskaan motivaatio tai innostus kun ei viikkotolkulla kestä. Motivaatio pitää nostaa hereille jokaiselle treenikerralle erikseen.
Mikä sitten avuksi?
Luo itsellesi mielikuva, joka tukee tavoitettasi. Jos laihdutat, laita tavoitekuva seinälle. Ihanat vaatteet, unelmakroppa, mitä tahansa. Jos opettelet kieliä, laita kuvia kyseisestä maasta jne. Kuvia on helpompi tavoitella kuin ajatusta. Tiedosta, että sinun pitää joka päivä päättää uudelleen, että teet töitä tavoitteesi saavuttamiseksi. Joskus useampaan otteeseen.
Leave a Comment