Välilevyt paukkuvat ja tyrä rytkyy, jalat tuntuvat lähtevän alta ja aamulla on hankalaa nousta sängystä. Mutta tämähän kuuluu asiaan kun treenaa kovaa! No eikä kyllä kuulu!
Moni kovaa ja paljon treenaava unohtaa aktiivisesti poikittaisen vatsalihaksen treenin ja aktivoinnin. Pahimmillaan kehon tukilihakset eivät edes osaa aktivoitua. Se, että teet lankkua treenin yhteydessä ei takaa, että poikittainen vatsalihas aktivoituu tai että lankku edes hyödyttäisi millään lailla.
Poikittaisen vatsalihaksen ja kehon muiden tukilihasten tehtävä on nimensä mukaisesti tukea kehoa. Kun kehoa rasitetaan lisäpainoilla sekä erilaisilla liikkeillä, kasvaa tukilihasten merkitys. Tukilihakset antavat perustuen jokaiseen liikkeeseen ja kehon työhön. Mitä sitten tapahtuu, jos nämä eivät edes aktivoidu? Kehon muut lihaksen adaptoituvat tekemään tukilihasten työtä, jolla pärjää jonkin aikaa. Jossain kohtaa näiden isompien ja näkyvämpien lihasten kehitys loppuu, sillä niiden energia menee liikkeiden ja työskentelyn tukemiseen. Toisaalta koska näitä ei ole tarkoitettu staattisen tuen ylläpitoon samalla lailla kuin tukilihaksiston, ei niiden voima ja tuki riitä esimerkiksi selkärangan tukemiseen tai vatsan pömpöttämisen estämiseen.
Käytän usein vertausta rakentamiseen tai remontointiin. Jokainen tietää, miltä näyttää maali tai tapetti, jos pohjalta ei ole paikattu reikiä tai hiottu paikkojen kohtia. Rosoiselta, huonolta ja rikkinäiseltä. Talon kattoa ja seiniä ei voi rakentaa ennen pohjaa. Sisustus on se viimeinen silaus.
Joten jos ajattelet, että pohja pitää rakentaa ensin, on se treenissä tukilihasten ja erityisesti poikittaisen vatsalihaksen treeniä. Se vie aikaa, kuten myös remontissa pohjatöiden teko on eniten aikaa vievää. Tämän jälkeen lähdetään vahvistamaan isompia lihaksia, ja viimein päästään siihen ”sisustusvaiheeseen” eli lihasten mallin muokkaamiseen.
Kun tukilihaksisto on kunnossa, takaat itsellesi myös turvallisemmat treenit sekä paremman ryhdin.
Jos siis treenistä huolimatta vatsa pömpöttää, ryhti lysähtää, selkä kipuilee tai kehitys on pysähtynyt, ota yhteyttä. Olen itse ohjannut vuosia kehon tukilihaksia vahvistavia treenejä, viimeisimpänä olen opiskellut Spine Functional-menetelmää sekä erkauma-asioita. Suurin osa asiakkaistani onkin tukilihaksistoa treenauttavia asiakkaita, jonka avulla saadaan keho kivuttomaksi ja ryhti kuntoon.
Erityisenä ryhmänä minulla ovat tanssijat, muusikot sekä muut omalla kehollaan työtä tekevät, joiden työasennot haastavat tukilihaksistoa. Myös näyttelijöiden työ erilaisine rooleineen rasittavat kehoa, johon saadaan apua erilaisilla päivittäisillä dynaamisilla venytyksillä sekä spesifeillä harjoitteilla.
Leave a Comment